Op zoek naar een recept voor een romige dipsaus, vrij van dierlijke ingrediĆ«nten, suikers en vage conserveringsmiddelen? Deze zongedroogde tomaten spread heb je zo gemaakt. Heerlijk voor op je glutenvrije broodje, in een wrap ofĀ wat dacht je vanĀ dipsaus voor groente?
Cashewnoten zijn eigenlijk zaad van een kasjoeboomĀ en komt van oudsher uit BraziliĆ«. De noot is rijk aan magnesium, fosfor, eiwitten,Ā koper en zink. Magnesium helpt tegen spierkrampen, vermoeidheid en stress. Cashews zijn heerlijk uit het handje, maar ook als notenpasta of notenmelk.Ā In dit recept gebruiken we rauwe noten. Waarom? Noten worden vaak gebrand zodat ze extra veel smaak geven en ze knapperig worden. Deze gebrande noten bevatten minder vitaminen en mineralen door dat ze op hoge temperatuur zijn gebrand. Bij een detox kuurĀ gaan we juist uit van zo onbewerkt mogelijk eten zodat voedingsstoffen bewaard blijven. Rauwe noten wat wil zeggen ongebrand en zonder zout.
IngrediĆ«ntenĀ zongedroogde tomaten spread
- 120 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten
- 100 gram gedroogde tomaten in olie zonder toegevoegd suiker/ vage ingrediĆ«nten,Ā Wanneer je kiest voor gedroogde tomaten zĆ³nder olie, laat deze dan minimaal een half uur weken in water zodat ze makkelijk te verwerken zijn in de keukenmachine.
- 5 middelgrote blaadjes verse basilicum
- 2 kleine knoflooktenen in stukjes
- 2 kleine uien in stukken
- sap van een halve citroen
- zwarte peper en Keltisch zeezout naar smaak
- 100 ml water
Bereiden zongedroogde tomaten spread
Laat de cashewnoten een nachtje weken in water. Spoel ze af, droog ze af en doe ze in de keukenmachine. Het weken van de noten zorgt er voor dat de voedingsstoffenĀ beter opneembaar zijn en makkelijker te verwerken in de keukenmachine.
Stop de overige ingrediƫnten erbij en laat de machine draaien tot er een gladdere brei ontstaat. Ik zeg bewust geen gladde brei. Wanneer je nog wat structuur in de spread laat proef je de verschillende ingrediƫnten beter. Persoonlijk houd ik daarvan. Houd je niet van die stukjes, laat dan de machine lekker draaien.
Proef even, misschien heeft de dipsaus nog wat extra zout, peper of gedroogde tomaten nodig? Deze dipsaus kan je twee dagen bewaren in de koelkast. Laat je weten hoe deze gedroogde tomaten spread heeft gesmaakt en waar jij het voor hebt gebruikt?
Lekkere spread zeg! Zelf heb ik er een paar druppels chili-olie bijgedaan.
Hoi Ineke,
Dank voor je reactie en tip! Ja bijzondere smaak he. Leuk, het is al lang geleden dat ik deze spread heb gemaakt, ik ga mdezebinnenkort weer maken. Met jouw toevoeging, lijkt me zeer smakelijk!
Groeten, Nico
Klinkt heerlijk! Maar kan je het echt maar 2 dagen gebruiken? Bedoel je dan dat je hem nog 2 dagen in de koelkast kan bewaren, dus dat je er uiteindelijk 3 dagen van kan eten? Of echt maar 2 dagen, dus de dag dat je het maakt en de dag erna.
Ik zou denken (hopen vooral) dat de spread wel wat langer houdbaar is, zeker omdat hij vegan is.
Ha Janne,
Goeie vraag! Klopt inderdaad dat het wel langer houdbaar kan zijn, je hoeft niet strikt 2 dagen aanhouden. Kijk hoe het smaakt na een paar dagen, ik zou echt maximaal 4-5 dagen aanhouden vanwege de verse ingrediƫnten.
Succes!
Groeten Nico